Cina, India atau Melayu: Perkahwinan Malaysia Mana Yang Paling Murah?

Share This Post

Cina, India atau Melayu: Perkahwinan Malaysia Mana Yang Paling Murah?

Majlis perkahwinan impian ialah permulaan bagi kebahagiaan sesebuah pasangan. Walau bagaimanapun, kos majlis perkahwinan semakin meningkat berikutan kenaikan kos hidup di negara ini. Biasalah kan bila nak kawin ni, pastinya duit menjadi perkara pertama yang difikirkan pasangan mempelai. Kata orang semuanya memerlukan duit, kalau tak ada duit memang tak jalan lah majlis itu nanti.

Ramai yang berfikir, majlis perkahwinan memerlukan peruntukan duit yang besar sehingga mencecah puluhan ribu ringgit tetapi majlis perkahwinan akan sentiasa menjadi tarikan bagi setiap pasangan pengantin di malaysia. Pernahkah anda terfikir berapakah kos perkahwinan sebenarnya di Malaysia jika mengikut kaum?

Perkahwinan Melayu

Terdapat beberapa cara untuk melakukan perkahwinan Melayu sama ada melakukan secara berasingan majlis akad nikah dan majlis resepsi. Walaupun majlis akad nikah dipandang ringkas, ianya memerlukan kos yang agak tinggi. Oleh itu, bakal pengantin perlulah mengambil kira kos majlis pernikahan ini, selain perbelanjaan untuk majlis resepsi sekiranya sekiranya kedua-dua majlis diadakan pada hari yang berbeza. Pengantin setentunya boleh berjimat wang sekiranya kedua-dua majlis ini dijalankan dengan serentak atau akad nikah diikuti dengan majlis resepsi di lokasi dan hari yang sama. Bakal mempelai boleh berjimat lebih banyak jika memilih untuk berbuat demikian.

Sebelum Merancang satu-satu majlis perkahwinan perlunya ada perancangan rapi beberapa bulan sebelum tibanya majlis langsung.

Banyak perkara yang perlu ditimbangkan dalam merancang majlis kahwin antaranya kos perbelanjaan, kad kahwin, menu kenduri, pemilihan tema majlis, tempahan pakej perkahwinan dan jurusolek, sewaan busana pengantin, pakej pelamin dan barang perkahwinan serta bermacam-macam lagi. Memang boleh tertekan dan sakit kepala bila memikirkan perkara-perkara yang perlu diuruskan. Ada setengah katerer menyediakan perkhidmatan kanopi dan walaupun ia mungkin lebih murah, anda tidak mendapat banyak pilihan kerana ia bukannya pakej lengkap all in one. Pakej Lengkap Perkahwinan KLIK DI SINI

Lebih murah dan mudah jika anda memilih pakej lengkap bawah satu bumbung kerana semuanya ada di situ. Anda juga boleh meminta bantuan perancang perkahwinan untuk menyediakan pelamin yang sesuai dengan tema dan citarasa anda.

Mulakan menabung dari sekarang, walaupun anda belum mempunyai pasangan! Tidak kira anda tidak menggunakan wang untuk perkahwinan anda, ia sentiasa boleh digunakan untuk perkara lain seperti beg tangan berjenama, percutian pantai atau wang muka untuk rumah anda sendiri.

Perkahwinan Cina

Perkahwinan dalam masyarakat cina sesuatu perkahwinan itu dirancang dan diatur sebaik-baiknya. Mengikut kepercayaan mereka juga, pasangan yang berkahwin tanpa mengikut aturan adat dianggap tidak sah. Terdapat dua bentuk perkahwinan yang diamalkan oleh mereka iaitu eksplisit iaitu perkahwinan yang diatur sama ada oleh ibu bapa atau orang tengah (moi-ngin) dan implisit iaitu perkahwinan di mana kedua-dua lelaki dan perempuan diberi kebebasan untuk memilih pasangan masing-masing.

Ada tiga upacara yang dijalankan oleh masyarakat Cina di Malaysia

  • Perkahwinan sivil – bakal perngantin tu perlu berdaftar dahulu sebagai suami isteri yang sah dari segi undang – undang.
  • Upacara minum teh – Ia merupakan satu budaya tradisional Cina, Pengantin baru memberi teh kepada ahli-ahli keluarga yang lebih tua untuk minum sebagai tanda pengenalan antara satu sama lain
    -Jamuan makan – Pada jamuan ini semua saudara mara dan kawan-kawan akan dijemput. Macam walimatul urus kalau bangsa Melayu.

Pertukaran hadiah pertunangan (“guo da li”). Acara ini harus dilakukan pada tarikh yang baik yang dipilih oleh peramal.

Sukar untuk menentukan jumlah yang dibelanjakan, kerana banyak yang tidak dapat dikira, tetapi sebahagian besarnya adalah pakej makan malam, Hiasan, jemputan dan cenderahati disediakan dalam pakej!

Pastikan anda mempunyai jumlah simpanan yang munasabah sebelum memulakan. Jangan tertekan rakan sebaya untuk mengadakan perkahwinan yang “sempurna” cuma nikmati prosesnya dan ingat bahawa perkahwinan itu adalah permulaaan.

Perkahwinan India

Mengenai perkahwinan india ialah mereka cenderung untuk menggambarkan semua majlis perkahwinan sebagai majlis yang besar dan mewah di mana semua orang berpakaian saree dan kurta terbaik mereka, dihiasi dengan aksesori emas dari atas hingga ke kaki.

Luangkan masa anda semasa merancang perkahwinan anda. Jangan takut untuk menyuarakan kebimbangan anda jika beberapa perkara tidak seperti yang anda fikirkan dan lebih penting, nikmati perkahwinan anda kerana ia adalah satu pengalaman seumur hidup.

Walaupun kos perbelanjaan perkahwinan Melayu, Cina dan India berbeza-beza dari satu perkahwinan ke perkahwinan lain bergantung pada jenis perkahwinan serta faktor lain seperti lokasi, menu, dekorasi, busana, bajet dan banyak lagi.

Kami berharap apa yang dikongsikan dapat memberi anda gambaran tentang kos perkahwinan. Terdapat banyak cara untuk dilakukan apabila ia berkaitan untuk menjimatkan kos.

More To Explore

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Wedding Planner Najiha Online

Event type : Annual Dinner, Annual General Meeting (AGM), Association Dinners, Association Meetings, Awards Night, Concert, Conference, Convention, Exhibitions, Product Launch, Product Talk, ROM, Seminar, Wedding Dinner, Wedding Reception, Wedding Venue