Pakej Kanopi & Katering Perkahwinan 2021-2022 - 2023-2024 Negeri Sembilan

Menyediakan pakej lengkap Tunang, Nikah, Sanding bermula 300pax hingga 2500pax, Pakej Kanopi & Katering Perkahwinan 2021-2022 - 2023-2024 Negeri Sembilan

Antara lokasi pakej kami sediakan Mukim di Daerah Jelebu,‎ Mukim di Daerah Jempo, Mukim di Daerah Port Dickson,‎ Mukim di Daerah Rembau‎, Mukim di Daerah Seremban‎, Mukim di Daerah Tampin‎.

List Pakej

PAKEJ MAJLIS DI RUMAH

SANTAPAN MAJLIS THEKENDURI

STALL SAJIAN PENGANTIN

-Nasi Briyani / Nasi Minyak (70%)
-Nasi Putih (30%)
-Ayam Masak Merah / Ayam Briyani
-Daging Masak Hitam / Daging Briyani
-Dalca Sayur /Pajeri Nenas
-Acar Jelatah
-1 Stall
-500 Pinggan
-500 Sudu
-500 Garfu
-4 Chafing Dish
-Serviette
-2 Pelayan

A T A U

STALL SAJIAN DESA

-Nasi Putih
-Ayam Masak Lemak Ciliapi / Ayam Goreng Berempah
-Daging Masak Lemak Ciliapi / Daging Kari / Daging Masak Kicap
-Sambal Ikan Bilis Petai / Sambal Goreng Jawa
-Sayur Campur
-Ulam Raja Sambal Belacan
-Ikan Masin Bulu Ayam
-1 Stall
-500 Pinggan
-500 Sudu
-500 Garfu
-4 Chafing Dish
-Serviette
-2 Pelayan

STALL DESSERTS (500 PAX) 
– Buah Oren
– Cara Berlauk
– Kuih Koci
– Karipap
– Bubur Pulut Hitam
– Hot Lemon Tea
– 1 Stall
– 300 Piring Kuih
– 200 Mangkuk Bubur
– 200 Sudu Bubur

STALL BEVERAGES (3 BALANG)
– Air Sirap Pandan
– Air Oren Slice
– Sky Juice
– 1 Stall
– 500 Cawan
– 1 Pelayan

SET SAJIAN MEMPELAI (2 PAX GRAND PLATTER)
– Nasi Minyak / Nasi Briyani
– Udang Sambal Vietnam
– Crispy Dory Kayu Manis
– Ayam Masak Lada Hitam Pak Lan
– Desserts
– 1 Pelayan

PENYERI MAJLIS
– Pelamin Eksklusif (20×20)
– Busana Sanding Lelaki & Perempuan + Aksesori
– Make Up Sanding Profesional
– 6x Walkway Décor
– Entrance Décor
– Main Table Décor

SET PHOTOGRAPHER
– 1 Profesional Photographer
– Portraiture On Event
– Unlimited Shoots
– High Resolution in Pendrive
– Indoor & Outdoor Session
– Photo Frame
– Premium Album (Landscape)

PAKEJ TERMASUK
– 6 Kanopi Arabian Eksklusif
• 1 Khemah Pelamin
• 1 Khemah Meja Beradab + 2 Meja VIP
• 1 Khemah Buffet
• 3 Khemah Tetamu
– 14 Meja Bulat Beralas
– 112 Kerusi PVC Bersarung + Reben
– 6 Unit Underlayers + Scallops + Curtains
– 4 Kipas Industri
– 2 Meja Doorgift
– 1 Set Meja Beradab Untuk 6 Orang
– 4 Pramusaji
– 2 Set Tetamu VIP
• 1 Unit Dome
• 8 Pinggan Batu
• 8 Goblet
• 8 Highball
• 8 Napkin
• 8 Sudu
• 8 Garfu
• 6 Senduk Lauk
• 1 Tempat Nasi
• 1 Senduk Nasi
• 1 Water Pitcher

COMPLIMENTARY GIFT
– Variasi Kerepek (14 Botol)
– Kek Kahwin 3 Tingkat
– Kad Kahwin Digital
– PA Sistem
– Pengacara Majlis

Menyediakan pengurusan acara yang memenuhi lokasi berskala besar.

Menyediakan Perkhidmatan Dan Pakej Yang Berkualiti Tinggi.

Menyediakan Pakej Lengkap Perkahwinan dan lebih daripada 30 dewan menjadi pilihan mengikut bajet dan citarasa anda

Event type

Event type : Annual Dinner, Annual General Meeting (AGM), Association Dinners, Association Meetings, Awards Night, Concert, Conference, Convention, Exhibitions, Product Launch, Product Talk, ROM, Seminar, Wedding Dinner, Wedding Reception, Wedding Venue

 

WEDDINGS | VENUES | WEDDING ADVISOR | WEDDING PACKAGES

Let us create unforgettable wedding experiences with personalized service and remarkable venues

The perfect wedding begins with the perfect location. Offers several venues to accommodate intimate wedding ceremony, dinners, and receptions. Dressed in distinguished decor and set in prestigious surroundings, our wedding venues provide a stunning ambiance for a memorable event.

Spend your day creating memories and leave all the details to us. Our wedding team specializes in crafting enchanting packages that ensure you’ll have the most captivating experience imaginable.


PERSEDIAAN SEBELUM KAHWIN

Jika anda bakal pengantin yang sedang membaca artikel ini, tentu sekali dada sedang berdegup kencang. Persediaan sebelum kahwin perlu sempurna dan persiapan mesti rapi. Sudah pasti, tiada 100% sempurna, namun setidak-tidaknya kita kena pastikan yang segalanya sudah disudahkan dengan baik.

Apa yang lebih penting, semoga majlis berjalan lancar dah diberkati. Amin..

1. PILIH TARIKH

Memilih tarikh ketika musim perayaan akan menyebabkan harga barangan menjadi mahal kerana permintaan yang tinggi. Jadi, para peniaga akan mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barang sesuka hati. Nak tak nak kita terpaksa beli tetapi satu langkah pembelian yang tidak bijak. Barangan yang paling ketara sekali mahal jika musim perayaan ialah makanan seperti ayam, daging.

Selain musim perayaan, musim cuti sekolah juga menjadi kegemaran pasangan untuk memilih tarikh perkahwinan. Hal ini untuk memudahkan saudara mara, rakan dan taulan datang ke majlis mereka. Jika semua pasangan beranggapan begini, maka akan ramailah yang kahwin semasa cuti persekolahan.

Kesannya, akan berlaku peningkatan harga terutama dari segi upah mak andam dan sebagainya.

Seperkara lagi, jangan nak tarikh yang fancy-fancy sangat. Tidak perlu ikutkan kehendak sendiri. Lebih baik tanya ibu-bapa, hormati tarikh apa yang mereka mahu.
2. HADIRI KURSUS KAHWIN

Kursus kahwin adalah perkara wajib yang perlu dilaksanakan sebelum pasangan akad nikah dan sah menjadi suami isteri. Kursus kahwin penting kerana secara kasar setiap pasangan akan mengetahui dan memahami tanggungjawab isteri kepada suami begitu juga sebaliknya. Untuk membina rumah tangga yang bahagia bukan semudah memakan kacang, bukak dan telah, tetapi perlukan ilmu asas dan pengetahuan yang 80% akan diterina semasa kursus ini.

Bagi pasangan yang akan melangsungkan perkahwinan tetapi mereka belum mengambil kursus itu, mereka perlulah mengambil kursus tersebut seelok-eloknya tiga bulan sebelum berlangsungnya majlis. Jika dia telah mengambil kursus itu 2 atau 3 tahun yang lepas, kalau boleh, anda perbahuruilah semula kursus anda supaya pengetahuan berkaitan perkahwinan akan lebih segar dalam ingatan.
3. MENEMPAH DEWAN, HOTEL, CATERING DAN LAIN-LAIN

Majlis yang berseri-seri dengan kehadiran ramai saudara mara dan rakan taulan, beserta makanan yang lazat adalah diidamkan setiap pasangan pengantin ditambah pula dengan keanggunan wajah dan baju pengantin yang cantik dipakai oleh mempelai adalah impian setiap pasangan. Masalah-masalah yanag berkaitan dewan, juru solek, juru gambar, katering yang datang saat-saat terakhir sangat ditakuti oleh pasangan dan juga keluarga mempelai.

Jadi sebelum ini terjadi, setiap pasangan perlu mengambil langkah berjaga-jaga dan persediaan awal. Dewan perkara utama perlu ditempah selepas mendapat tarikh perkahwinan yang muktamad. Pastikan anda menempah dewan enam bulan awal sekiranya majlis itu di sambut di kawasan bandar. Hal ini untuk mengelakkan harga dewan menjadi mahal sekiranya anda membuat tempahan di saat-saat akhir sebelum berlangsungnya majlis perkahwinan. Semasa membuat tempahan, pastikan anda telah mengetahui anggaran jumlah tetamu yang dijemput supaya pihak dewan boleh membuat perkiraan dan semuanya dapat diuruskan dengan lancar.
4. TEMPAH JURU NIKAH DAN ANDAMAN

Perkara ini juga tidak kurang pentingnya. Bagaimana hendak nikah jika tiada juru nikah? Bagi yang ada bapa dan boleh menikahkan anak tidak menjadi masalah. Tetapi bagi yang tiada, perlulah mengambil khidmat juru nikah. Juru nikah juga perlu diberitahu awal supaya jadualnya tidak bertindih dengan pasangan yang lain. Begitu juga dengan andaman. Pasangan dinasihatkan supaya memilih dan menempah butik andaman yang mereka minati enam bulan awal.

Pilihan untuk membuat tempahan perlu dikecilkan sedikit supaya anda tidak rambang mata dan tidak tahu untuk membuat keputusan. Tanya kepada keluarga atau kawan-kawan yang pernah menggunakan khidmat andaman yang ingin anda pilih. Jika layanan dan perkhidmatan yang diberikan sangat bagus, anda boleh memilih butik tersebut. Dalam membuat pilihan tema dan warna semasa majlis, anda perlu mementingkan pakej-pakej yang ditawarkan berbanding perkhidmatan secara berasingan.

Hal ini kerana, perkhidmatan secara berasingan dikatakan lebih mahal berbanding pakej yang disediakan. Kenalpasti tema pelamin yang anda inginkan terlebih dahulu. Jika sudah ada yang berkenan, barulah berbincang dengan pereka pelamin. Jangan mengambil masa yang lama untuk memikirkan tema kerana masa akan terbuang begitu sahaja.
5. TEMPAH KAD JEMPUTAN KAHWIN

Setelah tarikh dan tempat untuk melangsungkan persandingan telah ditetapkan, langkah seterusnya adalah menempah kad jemputan. Sebelum menempah, pastikan anda telah memilih tempat untuk membuat dan mencetak kad jemputan. Anda perlulah rajin untuk membuat pemilihan melalui internet tentang tema-tema terbaru dan terkini. Pastikan kad kahwin yang akan dibuat nanti tidak terlalu mahal, cukuplah ringkas dan yang penting maklumat di dalamnya boleh dibaca.

Antara isi kandungan kad jemputan yang perlu diletakkan ialah nama pengantin dan keluarga berserta nombor telefon supaya mudah tetamu hubungi. Alamat rumah jika bersanding di rumah, tetapi kalau di dewan atau hotel, perlu memberitahu alamat dan peta. Rekaan peta tempat majlis persandingan juga perlulah jelas dan mudah difahami. Selain itu, selitkan juga waktu jamuan makan dan persandingan. Bagi umat Islam, kad jemputan selalunya ada tertera doa untuk pasangan pengantin. Lagi baik jika anda turut meletaknya. Keberkatan dan doa semua tetamu sangat penting bagi kesejahteraan pengantin.
6. JALANI UJIAN HIV

Ujian saringan HIV perlu dilakukan sebelum pasangan mendirikan rumah tangga. Ujian ini penting dibuat untuk mengelakkan berlaku jangkitan kepada pasangan sekiranya terbukti pasangan itu pembawa HIV. Hal ini akan menjadi teruk dan parah lagi, jika anda tidak buat ujian saringan ini, dan pasangan pula pembawa HIV, ditakuti anak yang akan lahir turut mendapat HIV. Sebelum keadaan menjadi parah lebih baik kita cegah dahulu daripada terlambat. Mudah sahaja untuk melakukan ujian ini.

Jadi setiap pasangan perlu ke klinik kerajaan yang berdekatan, tanpa perlu temu janji kerana prosedur saringan ini ambil masa sekejap sahaja. Semasa di klinik, anda akan diberi borang untuk diisi, kemudian jari anda akan dicucuk untuk mendapat sampel darah. Setelah itu keputusan ujian akan diberitahu tanpa tunggu lama. Jadi jika ujian saringan ini membuktikan anda dan pasangan bebas dari jangkitan HIV, anda berdua boleh tersenyum panjang tanda bahagia.
7. DOKUMEN DAN BORANG PERKAHWINAN

Bagi setiap pasangan yang akan mendirikan rumah tangga, perkara asas yang perlu dilakukan juga adalah mengisi borang-borang penting dan di hantar di Pejabat Agama sebelum bernikah. Antara borang yang wajib diisi ialah borang permohonan kebenaran perkahwinan bagi perempuan dan lelaki, borang akuan bujang, borang saksi, dan ada lagi beberapa boring lain bergantung kepada status diri pasangan. Maklumat borang boleh rujuk di sini.

Setelah semua borang dan maklumat yang diperlukan siap, dokumen tersebut perlulah dihantar ke bahagian Undang-undang Syariah Jabatan Agama. Semasa di sana nanti pasangan akan melalui sedikit sesi temu bual berkaitan tanggungjawab suami kepada isteri, dan tanggungjawab isteri kepada suami bersama pegawai agama. Cara ini selalu diamalkan di negeri Johor Bahru. Setiap negeri berbeza prosedur yang dikendalikan oleh Jabatan Agama tetapi sama dari segi keperluan yang asas dan wajib.
AKHIR KATA

Dalam melayari alam perkahwinan, setiap pasangan akan melalui pelbagai ujian dalam hidup. Jadi perlu diingatkan, kahwin bukan semudah yang disangka. Jika masih kurang ilmu di dada, perlu dalami lagi dan perlu bersedia fizikal dan mental.

Prosedur perkahwinan juga dikatakan semakin rumit. Hal ini kerana, sudah terlalu banyak kes kahwin lari, kahwin tanpa persetujuan perkahwinan, perkahwinan tidak berasaskan Islam dan banyak lagi. Jadi untuk mengelakkan perkara sebegini terjadi, prosedur yang teliti perlu dilakukan supaya tidak mendapat kesusahan di kemudian hari. Semoga artikel persediaan sebelum kahwin ini dapat memberikan manfaat.

Wallahualam.

Najiha Online Ventures - 003135435-U

+6017 257 8101 | admin@najihaonline.info

Share this: