Pramusaji

Share This Post

Di sebalik majlis perkahwinan yang bergemerlapan, kemeriahan pasangan pengantin, pertemuan keluarga kedua-dua pengantin, pergaulan saudara mara, saudara mara, sahabat & kenalan, hiburan muzikal, seronok-gurau-gelak tawa semua berpesta, melimpah ruah. pelbagai persembahan makanan dan minuman.

Mereka ialah ‘Serve the Servant’ atau para pelayan atau lebih tepat dipanggil pelayan, pramuladi (bahasa Jawa). Saya memanggilnya ‘serve the servant’ yang saya tidak tahu apa sebenarnya maksudnya, yang saya terinspirasi dari salah satu tajuk lagu Nirvana, tetapi saya maksudkan pelayan / pelayan.

Sebenarnya mereka membantu kerja-kerja penyedia perkhidmatan makanan / katering. Mereka bekerja apabila dipanggil oleh pihak katering yang mendapat permintaan untuk jamuan perkahwinan. Yang paling mesti ambil dari hari cuti iaitu hujung minggu (Sabtu & Ahad), kerana kebanyakan majlis perkahwinan diadakan pada waktu tersebut. Mereka menjadikan pekerjaan ini sebagai kerja sampingan atau kerja sampingan sebagai tambahan kepada pekerjaan utama mereka. Mereka terdiri daripada lelaki dan perempuan, tetapi kebanyakannya atqu lebih ramai lelaki, ada yang tua dan ada yang muda.

Mereka sanggup meninggalkan keluarga pada waktu bercuti, yang sepatutnya digunakan untuk bercuti, atau sekurang-kurangnya untuk lepak bersama keluarga, tetapi mereka menggunakannya untuk mencari pendapatan tambahan.

Jadi apa yang mereka lakukan dengan tugas mereka sebagai pelayan?

Mereka bekerja membantu menyediakan hidangan makanan dari awal hingga akhir sesuatu majlis yang telah ditampung oleh katerer, pada awal kira-kira 3 jam sebelum majlis bermula, mereka telah memulakan kerja mereka dengan mengelap/ mengelap semua kutleri untuk tetamu, termasuk ; pinggan, mangkuk, sudu, dan gelas, yang jumlahnya disesuaikan dengan bilangan tetamu,

Selepas beberapa ketika tetamu mula tiba, …. kenduri kahwin baik di rumah mahupun di dalam bangunan, berkonsepkan standing-party, atau tetamu datang berjumpa pengantin, bersalaman, kemudian menikmati pelbagai juadah makanan dan minuman, kemudian pulang ke rumah.

Tetamu kenduri mula menikmati pelbagai juadah, terpulang pada mereka nak ambil apa dulu, makan berat/makan nasi dan lauk di buffet, atau ambil pelbagai makanan ringan,

Selain itu, terdapat juga beberapa orang pelayan, kebanyakannya pelayan wanita yang ditugaskan untuk menjaga bufet, stand-by di gerai-gerai seperti gerai/pondok sate, bebola daging, aiskrim, dan semuanya.

  • Bersambung…

More To Explore

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Wedding Planner Najiha Online

Event type : Annual Dinner, Annual General Meeting (AGM), Association Dinners, Association Meetings, Awards Night, Concert, Conference, Convention, Exhibitions, Product Launch, Product Talk, ROM, Seminar, Wedding Dinner, Wedding Reception, Wedding Venue